Saša Bernobić ima 33 godine, diplomirani je agronom, Istrijan iz sela Ohnići pored Vižinade, i za sebe kaže da je jedini u Hrvatskoj koji se bavi proizvodnjom maslinova ulja iz otkoštene masline. Maslinovo ulje čiji proizvodni proces uključuje otkoštavanje ima specifičan okus, aromu, ali i cijenu, jer je za takvu proizvodnju potrebno pomno izabrati svaku maslinu pojedinačno i otkoštiti je, kako bi se dobilo ulje najveće nutritivne vrijednosti i kvalitete.

Na ideju za takvim proizvodom Bernobić je došao kako bi ulju koje proizvede iz maslina koje uzgaja na posjedu od 1,5 hektara, dodao vrijednost, a ova specifična proizvodnja maslinova ulja omogućila mu je da formira cijenu koja po litri doseže nevjerojatnih tisuću kuna, dok 2,5 decilitra prodaje za čak 375 kuna.

– Želio sam napraviti nešto novo, proizvode koji bi mi dali prednost na tržištu i tako sam tragajući za novitetima u maslinarstvu naišao na informaciju da na talijanskom tržištu maslinovog ulja 10 do15 posto proizvodnje čini tzv, denocciolato odnosno maslinovo ulje proizvedeno tehnikom otkoštavanja. To me zainteresirao, stoga sam stupio u kontakt s talijanskim stručnjacima i proizvođačima koji su me uputili u sve prednosti proizvodnje maslinovog ulja na ovaj specifičan način – ističe Bernobić.

Opisujući razliku između ulja dobivenog iz otkoštene masline i onog proizvedenog na klasičan način, ovaj istarski poljoprivredni proizvođač napominje da ulje proizvedeno tehnikom otkoštavanja ima daleko bolju nutritivnu vrijednost, odnosno bolju iskoristivost u ljudskom organizmu.

– Prije nego sam krenuo u projekt ‘denocciolato’ proveo sam malo istraživanje tržišta i svima s kojima sam razgovarao toliko se svidjela ideja da su unatoč cijeni odmah rezervirali svoju butelju ulja, te smo, moglo bi se reći, kompletnu količinu prodali i prije nego li smo ulje proizveli – zadovoljno navodi Saša. Uglavnom su kupci bili strani turisti srednje i više klase koji godinama dolaze u Istru, a manja količina prodana je restoranima u Austriji.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay