Iako tekuća kriza nije financijske prirode niti se porodila na financijskim tržištima monetarna stezanja itekako su se prelila i s te strane ograde. No, nije svima jednako. Dok (velike) banke sjajno žive na račun visokih kamata koje primaju na svoje depozite koje drže u središnjim bankama, tržište se kapitala ljulja. 

Točnije ljulja se tržište obveznica – zbog američkih državnih obveznica. Kako na svome LinkedIn profilu poručuje analitičar Ivica Brkljača, generacije današnjih investitora, poduzetnika, menadžera i drugih aktera navikli su na izrazito niske kamatne stope, na obilje likvidnosti i jeftin kapital.

– No, sve se to počelo stubokom mijenjati u posljednjih godinu i pol, iako mnogi nisu posve svjesni kakav je ovo game changer, koliko su se okolnosti promijenile i kako će se to odraziti na realno stanje u gospodarstvu u narednom razdoblju. Prinos se na desetogodišnje američke obveznice upravo posve približio pet posto. Tu smo razinu posljednji put vidjeli prije više od 15 godina, neposredno prije svjetske financijske krize.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Artem Podrez: https://www.pexels.com/photo/a-person-using-a-laptop-with-a-chart-on-screen-5716016/