Kako bi izgledala pobuna čovjeka protiv suvremenog svijeta? Postoji puno scenarija, a jedan takav možemo vidjeti ovih dana u samom centru Londona gdje se klimatski prosvjed u tunelu ispod zemlje pretvorio u pomalo ludi rat protiv najambicioznijeg plana britanske vlade.

Skupina aktivista iz kampanje HS2 Rebellion sagradila je tunel s ciljem blokiranja nove željeznice i pretvaranja gradskog vrta u privremeno stajalište taksija. Brza željeznica trebala bi povezivati sjevernu Englesku s prijestolnicom. Za HS2 Rebellion ona je “najskuplji, najrastrošniji i razarajući projekt u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva”, koji namjerava uništiti ili nepopravljivo oštetiti drevne šume, rezervate divljih životinja, piše u opisu aktivnosti kampanje na web stranici. Nakon što je nekolicina prosvjednika prošli tjedan uklonjena s mjesta, dio najžustrijih klimatskih aktivista sakrio se u tunel te se odbija predati.

U grupi je i pet otprije poznatih boraca protiv klimatskih promjena, koji su prozvani Euston 5. Swampy, pravim imenom Dan Hooper (48), čelnik je tunela i voditelj pobune. On je 1996. prosvjedovao u tunelu protiv gradnje autoceste u Devonu, a 1997. protiv uzletne staze u zračnoj luci Manchester. Swampy se u petak požalio da je tvrtka HS2 namjerno pustila vodu u tunele kako bi poplavila njihovu jazbinu. 

Blue Sandford poznata je kao britanska Greta Thunberg. Tinejdžerica je prošle godine izdala manifest za spas planeta, a svoj 17. rođendan provela je u zatvoru zbog aktivističke akcije. Ona je u podzemlju s bratom Lazerom. Oboje su iz škotske aristokratske obitelji Sandford. Njihov otac, milijunaš Roc Sandford, nedavno je bio u medijima jer je svojoj djeci za Božić poklonio darove izrađene od smeća.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay