Noseći crnu dolčevitu u stilu Stevea Jobsa, s kojim su je uspoređivali i govorili da je njegova nasljednica, Elizabeth Holmes pred medijima i investitorima prikazivala se kao nadolazeća zvijezda tehnološke industrije koja bi u potpunosti mogla promijeniti tržište vrijedno milijarde dolara.

Elizabeth Holmes (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njezina tvrtka Theranos, kako je tvrdila, razvila je revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi koji je bio mnogo jednostavniji (dovoljan je samo mali uzorak krvi iz prsta koji se mogao vaditi i u ljekarnama) i jeftiniji. Također, rezultati analize uzetih uzoraka trebali su biti mnogo brže gotovi u odnosu na trenutačne metode te je, kako je uvjerila javnost i investitore, uz sam kap ili dvije krvi iz prsta, njihov uređaj mogao detektirati različite bolesti, od dijabetesa do tumora.

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinito te što se čini kao revolucija u analizi krvi i dijagnostici pokazalo se kao laž i potpuna prijevara. Kako je otkrio novinar The Wall Street Journala, Theranos je uzorke analize krvi slao u vanjske laboratorije, a za uzorke koje je analizirao njihov uređaj rezultati su većinom bili netočni. 

No bilo je to prekasno za brojne investitore koji su svoje milijune uložili u tvrtku, a s tim milijunima Holmes je održavala stil života poput nekakve filmske zvijezde. Letovi privatnim zrakoplovima, skupi automobili, asistenti kompanije čija je uloga bila obavljanje njezina privatnog šopinga, odsjedanje u luksuznim i skupim hotelima…

Kada je prijevara otkrivena, protiv Holmes je pokrenuta istraga te bi skupe haljine mogla zamijeniti zatvorskim odijelima jer joj prijeti do 20 godina zatvora.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay