BUDIMPEŠTA, 25. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Ruska kompanija JSC Atomstrojexport uskoro će objaviti prvi veliki međunarodni natječaj za isporuku parnih turbina za nove reaktore u nuklearnoj elektrani u mađarskom Paksu, najavio je u srijedu visoki mađarski dužnosnik.

Mađarska je s Rusijom potpisala 12,5 milijardi eura vrijedan sporazum o gradnji dva ruska reaktora VVER 1200 u nuklearnoj elektrani u Paksu. Pritom će se 80 posto vrijednosti projekta financirati ruskim kreditom a preostalih 20 posto namaknut će Mađarska koja će biti i vlasnica elektrane.

Stručnjaci za okoliš i mađarska oporba kritizirali su vladu u Budimpešti zbog netransparentne dodjele posla ruskom državnom divu 2014. godine. JSC Atomstrojexport dio je ruske nuklearne grupe Rosatom.

Nakon što je Europska komisija u ožujku ove godine utvrdila da projekt ne uključuje nedopuštenu državnu pomoć, građevinski radovi mogli bi početi početkom 2018. godine, kazao je na Reutersovom investicijskom summitu za srednju i istočnu Europu povjerenik mađarske vlade za projekt proširenja elektrane Attila Aszodi.

Pripremna faza mogla bi stajati 600 do 900 milijuna eura kroz razdoblje od 12 mjeseci, napomenuo je Aszodi, a većina troškova bit će generirana u razdoblju od 2021. do 2024. godine kada će se obavljati ključni radovi na lokaciji reaktora i instalirati strojevi.

“Budu li ispunjeni svi uvjeti, mislim da bi… gradnja nuklearnog pogona mogla početi za dvije godine”, procjenjuje mađarski dužnosnik.

Prvi veliki međunarodni natječaj za nabavu parnih turbina mogao bi biti otvoren “vrlo skoro”, napomenuo je, ne precizirajući datum.

“Ruski partner želi da to bude međunarodni projekt”, naglasio je Aszodi, dodajući kako se očekuje da će se na natječaj za turbine javiti dva ili tri dobavljača dok bi drugi trebali privući veći interes.

Sudeći prema sličnom projektu u Finskoj, na natječaj na turbine mogli bi se javiti General Electric Alstom, Siemens i Toshiba, procjenjuje mađarski dužnosnik.

General Electric Alstom prisutan je i u Hrvatskoj gdje su preuzeli nekadašnje Alstomovo poslovanje s parnim turbinama.

Nuklearna elektrana u mađarskom Paksu trenutno ima četiri ruska reaktora VVER 440 kombiniranog kapaciteta oko 2.000 megawata koji će najkasnije 2037. godine biti isključeni iz distribucijske mreže.

Azsodi napominje da će novi i stari reaktori biti u paralelnoj upotrebi najviše šest godina.

Održavanje nuklearnih kapaciteta ni u kom slučaju ne znači da u mađarskom energetskom sustavu nema mjesta za obnovljive izvore energije, naglasio je. Nuklearna će energija do kraja stoljeća pokrivati 40 posto mađarskih potreba “što znači da neće biti prepreka za uključivanje obnovljivih izvora”, dodao je Aszodi.

(Hina)