Peking: ‘Gospodo iz Della, Samsunga i Sonyja, a gdje ćete onda proizvoditi?‘

The Financial Times u utorak donosi interesantnu vijest:

“Američko ograničavanje kineskog pristupa naprednoj tehnologiji ubija njenu održivost kao proizvodne baze za izvoz, tvrdi čelnike japanske kompanije Kyocera – jedan od najvećih svjetskih proizvođača komponenti čipova: drži 70 posto globalnog tržišnog udjela u keramičkim komponentama za opremu za proizvodnju čipova – koja premješta proizvodnju drugamo i ulaže velika sredstva u pogone kod kuće. Hideo Tanimoto, predsjednik tvrtke koja je važan dio lanca opskrbe čipovima kaže:

“Dobro je kad je riječ o robi koja se proizvodi i prodaje u Kini, ali poslovni model proizvodnje u Kini i izvoza u inozemstvo više nije održiv.”

The Economist je proširio temu navodeći:

“Pitanje za Dell, Samsung, Sony i ostale glasi: gdje proizvoditi ako ne u Kini? Niti jedna zemlja ne nudi ogromnu kinesku proizvodnu bazu. Ipak, kad se povežu, raznolikost ekonomija širom Azije predstavlja moćnu alternativu. Protežu se u obliku polumjeseca od Hokkaida, na sjevernu Japanu, preko Južne Koreje, Tajvana, Filipina, Indonezije, Singapura, Malezije, Tajlanda, Vijetnama, Kambodže i Bangladeša, sve do Gujarata u sjeverozapadnoj Indiji.

Članice imaju različite vrijednosti, od vrhunskih vještina i dubokih džepova u Japanu do niskih plaća u Indiji (kineska radna snaga više nije toliko jeftina: između 2013. i 2022. plaće u proizvodnji su se udvostručile, na prosječnih 8,27 dolara po satu). Ovaj alternativni azijski opskrbni lanac – nazovite ga Altasia – izgleda ravnomjerno kad se usporedi s Kinom, pa i bolje.”

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay