LJUBLJANA, 12. siječnja 2017. (Hina) – Kanadsko-austrijski automobilski koncern Magna premjestit će blizinu Maribora dio proizvodnje iz svoje tvornice za montažu automobila u okolici Graza, piše u četvrtak mariborski list Večer.

Montaža Magnine lakirnice u mjestu Hoče kod Maribora trebalo bi početi u drugom kvartalu ove godine, kazao je Don Walker, glavni izvršni direktor kompanije, govoreći o njenim planovima u Europi slijedećih godina.

U novoj lakirnici Magne u Sloveniji, svega 30 minuta vožnje od Graza, bit će zaposleno oko  400 ljudi, navodi Večer. Istodobno,  u Grazu će, prema planovima Magne, uskoro započeti proizvodnja dva nova tipa vozila za BMW i Jaguar Land Rover.

Zasad međutim nema najavljenih planova Magne o gradnji nove tvornice u Europi. Na to računa slovenska vlada kao na moguću novu investiciju za koju bi lokacija blizu Maribora mogla biti vrlo povoljna. U slučaju da do toga dođe u budućnosti, Magna bi za svoju tvornicu u Sloveniji trebala oko 4.000 zaposlenika, navode slovenski mediji.

Slovenski parlament je prije mjesec dana na prijedlog vlade prihvatio poseban zakon koji omogućava otkup 100 hektara zemljišta na području općine Hoče – Slivnica, blizu mariborskog aerodroma, za potrebe buduće industrijske zone.

Poseban zakon je bio potreban radi budućih planova Magne, odnosno privlačenja potencijalno velike investicije, prvog velikog stranog ulaganja u autoindustriju u Sloveniji,  nakon što je svoju tvornicu u Novom Mestu prije 40-ak godina preko joint-venturea otvorio francuski Renault.

(Hina)