ZAGREB, 16. siječnja 2017. (Hina) – Mali ribari Istarske županije upozorili su u ponedjeljak na ‘nepošten’ odnos koje Ministarstva poljoprivrede prema malim ribarima iz Istre, jer je od 3.500 povlastica za mali obalni ribolov za ovu godinu samo 24 dodijeljeno za Istarsku županiju.

“S obzirom da je Republika Hrvatska za 2017. dodijelila 3.500 povlastica za mali obalni ribolov, a od toga je samo 24 dodijeljeno građanima iz Istarske županije…želimo ukazati na nepošten odnos koji nadležno ministarstvo ima prema malim ribarima iz Istre”, ističe se u priopćenju kojeg u ime više od 300 malih ribara Istarske županije potpisuju Marinko Lapov i Claudio Visinitin.

Napominju kako se sadašnji sustav kriterija i bodovanja, utemeljen na odredbama Pravilnika iz 2015. o malom obalnom ribolovu, u prevelikoj mjeri poziva na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojima žive mali ribari, a što samo po sebi ne određuje socijalni status ribara, te zato ne može biti okosnica pri dodjeli povlastica.

“Mali ribari iz Istre su diskriminirani, a može se reći i kažnjeni samo zato što žive u županiji koja je gospodarski razvijena, te takav sustav bodovanja i izdavanja povlastica negira specifičnosti tradicije i dovodi do nejednakog razvoja različitih ribolovnih područja u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.

Mali ribari Istarske županije stoga predlažu da se uvedu regionalne kvote sukladno kojima bi sve priobalne regije bile podjednako zastupljene u broju izdanih dozvola, bodovno ujednačavanje cijelog teritorija Hrvatske te godišnju reviziju kojom bi se utvrđivao imovinski status i mjesto prebivališta kao i je li ovlaštenik umro.

Napominjući kako je mali obalni ribolov uvršten kao dio tradicije i kulturne baštine u Registar Ministarstva kulture, mali ribari Istarske županije pozivaju Ministarstvo poljoprivrede te sve nadležne organe da, kako kažu, “prestanu sa svojim birokratskim smicalicama i iskrivljenim tumačenjem ugovora o pristupanju EU te da im ne uskraćuju pravo da se bave onim čime su se desetljećima bavili i njihovi očevi i djedovi”.

(Hina)