U četvrtak 30. lipnja, u Zagrebu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. Ovim Sporazumom malim i srednjim poduzetnicima po prvi puta je u Hrvatskoj omogućen pristup europskim strukturnim i investicijskim fondovima kroz financijske instrumente.
Svečanom potpisivanju prisustvovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Riječ je o najznačajnijoj reformi hrvatskog poduzetništva – novim financijskim instrumentima s najvećim kreditnim potencijalom kojim će se poduzetnicima osigurati povoljnija jamstva za njihove poduzetničke projekte, po najpovoljnijim uvjetima na tržištu, s iznimno niskim kamatnim stopama. Mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva te subvencija kamatne stope uvelike će olakšati poduzetnicima pristup financiranju u nadolazećem periodu.

„Poduzetnicima će na raspolaganju biti zajmovi po kamatama nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka i moći će ostvariti povoljnija jamstva. Financijski instrumenti također predstavljaju bitno jednostavniji pristup fondovima EU za poduzetnike u Hrvatskoj, zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva“, izjavio je ministar Tolušić.

‘Novi financijski instrumenti još su jedan pokazatelj našeg ustrajnog zalaganja za otklanjanjem barijera poduzetničkog okruženja, osiguravanju snažnog pogona hrvatskom gospodarstvu i stvaranju zdrave investicijske klime. Ovom reformom uspjeli smo i prealocirati intenzitet potpora malom gospodarstvu s proračuna Republike Hrvatske na proračun Europske unije.’ – izjavio je ministar Horvat.

Kroz četiri nova financijska proizvoda („Mikro krediti“, „Mali krediti“, „Ograničena portfeljna jamstva“ i „Pojedinačna jamstva“) koja će provoditi HAMAG-BICRO, malim i srednjim poduzetnicima osigurano je gotovo 1,2 milijarde kuna.

Aktivacijom ovih instrumenata realizirana je jedna od mjera Nacionalnog programa reformi 2016., a kroz četiri navedena financijska proizvoda očekuje se realizacija povoljnih kredita za malo i srednje veliko poduzetništvo u iznosu od oko 600 milijuna eura.

IZVOR: Službene web stranice
Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije / Press