ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da je raspisan novi natječaj za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, za što im je na raspolaganju više od 150 milijuna kuna. 

Kako se navodi u priopćenju, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

“Ova mjera omogućava malim poljoprivrednicima unaprjeđenje gospodarstva, tako da se kasnije mogu kandidirati i za druge mjere iz Programa ruralnog razvoja. Očekujem puno prijava na ovaj natječaj jer smo pojednostavnili proceduru i rasteretili poljoprivrednike nepotrebne administracije”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Agencija za plaćanja raspisala je natječaj za provedbu podmjere 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, provedba tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

Korisnici te potpore su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora iznosi 113.389,50 kuna po korisniku. Za ovaj natječaj je rezervirano 151,26 milijuna kuna.

U priopćenju se podsjeća da su aktivnosti prihvatljive za potporu kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala te kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Dodatka I Ugovora o funkcioniranju EU osim proizvoda ribarstva.

Također, aktivnosti prihvatljive za potporu su i kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta; kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme; podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada; uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje; građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda; stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda; operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Zahtjevi za potporu podnose se u elektronskom obliku putem AGRONET-a, a po završetku elektronskog popunjavanja Zahtjeva za potporu u AGRONET-u, korisnik je dužan ispisati, ovjeriti/pečatiti i potpisati te dostaviti ovjerenu Potvrdu o podnošenju Zahtjeva za potporu preporučenom poštom s povratnicom ili osobno na adrese podružnica Agencije za plaćanja, ovisno o lokaciji ulaganja.

Zahtjevi za potporu moći će se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 27. veljače 2017. godine od 12,00 sati do 27. ožujka 2017. godine do 23,59 sati, navode iz Ministarstva, uz napomenu da se detalji natječaja mogu naći na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja (www.apprrr.hr) i Programa ruralnog razvoja (www.ruralnirazvoj.hr).

 

(Hina)