Ministar financija Zdravko Marić u subotu je razgovore s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija u Washingtonu ocijenio vrlo pozitivnima, a izvijestio ih je i da će Hrvatska drugu godinu zaredom ostvariti niži od očekivanja deficit u državnom proračunu.

Hrvatsko izaslanstvo, koje predvodi ministar financija Zdravko Marić, u kojemu su predstavnici tog ministarstva i Hrvatske narodne banke (HNB), sudjeluje na Godišnjoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washington, koje se održava od 12. do 15. listopada.

Tijekom održavanja te skupštine, na kojoj se svake godine okupljaju ministri financija i guverneri iz cijelog svijeta, hrvatsko izaslanstvo održalo je niz sastanaka, među ostalim i s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a koji su zaduženi za Hrvatsku.

“Razgovori su bili vrlo pozitivni, prije svega iz perspektive da hrvatsko gospodarstvo nastavlja ove godine dobar trend i putanju gospodarskog rasta. Predstavnike tih institucija izvijestio sam da su već drugu godinu zaredom rezultati hrvatskih javnih financija bolji od očekivanja”, izjavio je Marić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Podsjetio je da je Vlada sredinom rujna prihvatila izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvih šest mjeseci, prema kojem je na razini opće države ostvaren suficit od 35 milijuna kuna.

“Podaci do danas govore tome u prilog. Svi prihodi ostvaruju se u skladu s planom, a kako sam i ranije prezentirao, neki od njih, poglavito od poreza na dobit i i dijelom PDV-a su i malo iznad očekivanja”, istaknuo je ministar financija, kazavši da će do kraja listopada imati konačne brojke za proračun u prvih devet mjeseci.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr