Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak kako očekuje da će snižene stope PDV-a na određene proizvode utjecati na smanjivanje cijena, te da će poslodavci iskoristiti trostruko povećanje neoporezivih primitaka kako bi nagradili svoje radnike.

Marić je na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice rekao da očekuje kako će korekcija PDV-a s 25 na 13 posto na svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene, “biti viđena i na korekciji cijena”, iako, kako je napomenuo, iskustva u prošlosti nisu baš bila takva.

Vlada je u petak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog stope PDV-a od 5 posto na sve lijekove, to jest one koji se izdaju na recept i bez njega. Trenutno je stopa PDV-a na lijekova na recept 5 posto, a za bezreceptne lijekove 25 posto.

U pogledu očekivanja od povećanja iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna, Marić je rekao da Vlada tu mjeru ne bi donijela da ne očekuje pozitivne efekte.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay