Koliko su poreznom reformom sretni građani, nije poznato, no ministar financija Zdravko Marić ovih se dana u analizi rezultata četvrtog kruga porezne reforme, koju je objavilo njegovo Ministarstvo financija, pohvalio kako je zakonskim izmjenama potaknuo veću potrošnju građana te smanjio porezno opterećenje kojemu su do njegove reforme Hrvati bili izloženi.

Kao jedan od dokaza u prilog toj tezi u analizi se navodi da je na povećanje potrošnje, među ostalim, kao jedna od važnijih zakonskih izmjena utjecala odluka o povećanju mjesečnog iznosa osnovnog odbitka, a koje je Marić s razine od 3800 kuna povećao na četiri tisuće.

Ministarstvo financija se potom to potrudilo dokazati i na konkretnim primjerima pa je tako u analizi ponudilo tablicu u kojoj pojašnjava razliku između isplaćene neto i bruto u periodu prije i nakon provođenja reforme, odnosno nakon siječnja 2020. godine.

A po tom izračunu ispada kako je Marićeva reforma i onima koji mjesečno primaju 10 tisuća, jednako kao i onima koji mjesečno primaju 20 tisuće kuna bruto, donijela na godišnjoj razini plaću veću za 679,68 kuna, što je dakle mjesečno povećanje od čak 56 kuna.

Ministarstvo i ministar Zdravko Marić time su itekako zadovoljni pa ovaj uspjeh ističu čak na dva mjesta u analizi, a navode i kako je iz tablice vidljivo “kako je s povećanjem osobnog odbitka povećan raspoloživi dohodak poreznog obveznika koji je među ostalim od utjecaja na povećanje potrošnje”, a kasnije zaključuju čak i da je povećanje neto plaće utjecalo na zadržavanje radnika u Hrvatskoj.

“Potaknula se konkurentnost hrvatskih radnika na tržištu rada, osobito u sektoru visokih tehnologija, koji u pravilu ostvaruju veće iznose dohotka, a povećanjem neto plaća otvoren je prostor za povećanje potrošnje i rast odnosno stvoreni su dodatni uvjeti za zadržavanje visokokvalificiranih radnika u Republici Hrvatskoj”, zaključuje se u analizi Ministarstva financija.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr