ZAGREB, 16. siječnja 2017. (Hina) – Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u ponedjeljak da je vlada spremna za servisiranje značajnih ovogodišnjih otplata i refinanciranje dospjela duga, a prvo sljedeće zaduženje najavio je radi podmirenja obveza izdanja desetogodišnje kunske obveznice iz 2007. u iznosu od 5,5 milijardi kuna, koja dospijeva u veljači.

“Ove godine imamo dosta velika dospijeća i dosta izazovan raspored i dinamiku, međutim, kako sam napominjao tijekom donošenja proračuna, na tome smo radili već tijekom 2016. godine i potpuno smo spremni”, izjavio je Marić uoči svoga predavanja “Porezna reforma i utjecaj na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave”, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu.

Napominjući kako dinamika i uvjeti zaduženja ne ovise samo “o našim željama i volji” nego i uvjetima na financijskim tržištima, Marić je kazao kako se, kad je riječ o prvom tromjesečju, razmišlja o “transakcijama prvo na domaćem tržištu, a potom i na međunarodnom”. Podsjeća pritom da 8. veljače dospijeva domaće izdanje desetogodišnje kunske obveznice iz 2007. godine od pet i pol milijardi kuna, koju država mora refinancirati. “Do tog trenutka računamo s jednim domaćim izdanjem”, rekao je Marić.

Dodao je kako se suzdržava od prejudiciranja bilo kakvih uvjeta zaduženja.

“Mi imamo relativno određene fleksibilnosti u našem odabiru što se tiče ročnosti i valute na domaćem tržištu i, naravno, u ovisnosti o tome će biti u konačnici i uvjeti u smislu cijene, a o detaljima ćemo kada taj proces dođe u svoju završnu fazu, ali mi smo u potpunosti spremni”, rekao je Marić.

Istaknuo je da vlada kod plana otplate dospjelih obveza uzima u obzir cijelu godinu te da, uz državni proračun, ove godine ima “dosta ambicioznu agendu i raspored s refinanciranjem i restrukturiranjem dugova, prije svega kompanija u cestarskom i autocestarskom biznisu”.

“Za njih smo”, kaže Marić”, predvidjeli početak procesa tijekom drugog tromjesečja i vjerojatno egzekuciju tijekom trećeg tromjesečja”.

(Hina)