Kako brzo nezamislivo postaje nepovratno Prije godinu dana, čak i do prije nekoliko mjeseci, teško je bilo i zamisliti da bi uistinu Velika Britanija mogla glasati da napusti klub zemalja koje kupuju gotovo polovinu britanskih izvoza. Ipak, do ranih sati 24. lipnja, bilo je jasno da su glasači ignorirali upozorenja ekonomista, saveznika i vlastite vlade, a nakon više od četiri desetljeća u EU, bili na korak  u nepoznato. Upitani za motive zbog kojeg su glasali za Brexit, Britanci nude razne razloge za odbijanje EU, od demokratskog deficita u Bruxellesu do slabosti eurozone gospodarstvima. No, ključni razlog koji je presudio izlasku Britanije iz članstva u EU ipak je slobodno kretanje ljudi. Kako je broj novih dolazaka je porastao, imigracija je porasla do popisa zabrinutosti birača.

Prema tome, ključna “izborna obećanja” onima koji su glasali za Brexit svode se uglavnom na uspješno gospodarstvo i kontrolu nad imigracijom. Ali Britanci ne mogu imati taj ishod samo glasovanjem za nju. Zapravo, kao potpisnica ovih redaka mislim da je u konkretnom slučaju riječ o oksimoronu. Evo i zašto: temeljni uvjet pristupa jedinstvenom tržištu EU-a i uživanja bogatstva koje ono donosi, jest upravo u prihvaćanju slobodnog kretanja ljudi. Ako Britanija odbija slobodno kretanje, morati će platiti cijenu da bude isključena iz jedinstvenog europskog tržišta. Dakle, u začaranom krugu morati će birati izmeđa ograničenja migracije i maksimiziranja bogatstva. U suprotnom, gospodarstvo Velike Britanije može postati zatvorenije, izolirano i manje dinamično što u krajnjem slučaju znači pad profita i zaustavlja gospodarski razvoj vodeći ga u neizbježnu krizu i depresiju.

Već u ovom trenutku vrtoglav pad funte, koja je dosegnula najnižu razinu unatrag 30 godina, ponudio je okus onoga što će doći. Prema svim predviđanjima ekonomskih analitičara, Velika Britanija je na putu da uroni u recesiju. Matematika je u njihovom slučaju jako jednostavna: trajno smanjenje vitalnosti gospodarstva znači manje radnih mjesta, niže porezne prihode i, na kraju, dodatne štednje. Rezultat koji će definitivno uzdrmati krhku svjetsku ekonomiju. Što je sljedeće? Škoti, od kojih je većina glasala za ostanak, sada mogu pokrenuti referendum o napuštanju Velike Britanije.

Da li će doći do daljnjeg rasta euroskepticizma? Ostaje i vidjeti daljnje korake EU institucija koje su pomogle zadržati mir u Europi već pola stoljeća a koje su ovog puta uistinu pretrpjele težak udarac. Uisitnu, upravljanje posljedicama biti će dug period štetnih nesigurnosti. Nitko ne zna kada će Britanija napustiti EU niti pod kojim uvjetima. Juncker kaže: “Što prije!” No, Brexit uistinu ostavlja dva ključna pitanja: Što ovaj referendum znači za budućnost Velike Britanije i Europe? I naravno, što je sljedeće? Dodajem, treće (pod)pitanje koje nas najviše zanima: kakav će efekt Brexit imati na Hrvatsku? Naša ekonomija, koja je bilježi tek blagi porast BDP-a, zasigurno nije spremna za dodatne udare i krizne posljedice.

U svemu tome jedno je sigurno i neupitno: Hrvatska podržava razvoj Europske unije u njenim granicama te vlastiti razvoj u okviru Europskih integracija. Stoga, nastavljamo koračati u tom smjeru!

Marija Boban BREXIT