RABAT, 28. veljače 2017. – Ključni gospodarski sektor Maroka turizam slabo je porastao u prošloj godini zbog sigurnosnih izazova, ali turistički se operateri nadaju da će kineski i ruski posjetitelji potaknuti rast u nadolazećim godinama.

I dok su politička previranja i napadi Jihada oštetili turističke sektore u Egiptu i Tunisu, u Maroku je u prošloj godini zabilježeno 10 milijuna posjetitelja, objavio je Moroccan Turism Observatory. To je bio jedva primjetan porast za 1,5 posto u odnosu na 2015. godinu, kako su naveli u priopćenju.

No hotelijeri iz uskih ulica starog dijela glavnog grada Rabata oprezno su optimistični.  “U prošloj je godini bilo bolje nego u 2015. a prva dva mjeseca 2017. navijestila su još bolju turističku godinu”, rekao Hanane, voditelj lokalnog motela.

No, dok su prihodi od turizma porasli u 2016. godini za 3,4 posto, na 6,3 milijarde dolara, brojka dolazaka turista u Maroko nisko je, ispod ambicioznog službenog cilja da će do 2020. godine porasti na 20 milijuna godišnje .

Sve veći broj posjeta Marokanaca koji žive u inozemstvu, a kada dođu broje se kao turisti, čine veći dio pokretača tog sektora. Dolasci stranih posjetitelja u prošloj su godini bili niži za 0,9 posto.

Vlasti se nadaju da bi u oporavku pomogao priljev ruskih i kineskih turista, koji trenutno čine samo jedan posto ukupnog broja posjetitelja te zemlje. To je daleko iza Francuza, koji ostvaruju gotovo trećinu dolazaka.

“Europljani su i dalje na vrhu popisa, ali je broj kineskih posjetitelja raste”, rekao je Hanane i dodao da su vize za Kineze ukinute u lipnju, što im olakšava putovanja u Maroko.

Turizam je i nadalje važan stup marokanskog gospodarstva i drugi najveći sektor po zapošljavanju u zemlji, iza poljoprivrede. Računa se da je taj sektor predstavlja 10 posto nacionalnog dohotka, a uz izvoz i novčane pošiljke od u inozemstvu zaposlenih Marokanaca jedan je od glavnih izvora stranih valuta u toj zemlji.

(Hina)