SPLIT, 25. veljače 2017. (Hina) – U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije otvorena je 14. Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana “Maslina Split 2017” na kojoj sudjeluje 389 maslinara iz devet mediteranskih država te “3. Intrada Split 2017” sa 76 natjecatelja odnosno ponudom 125 uzoraka grožđa, sira, mesa, ribe, meda, marmelade i drugih proizvoda.

Manifestacija će se održavati tijekom vikenda u splitskom Hotelu “Zagreb” na Duilovu.
Kvalitetu 518 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih delicija ispitali su stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Tijekom manifestacije bit će podijeljene medalje za kvalitetu, plakete i pehari.
Predsjednik Saveza maslinara Dalmacije Sinaj Bulimbašić najavio je održavanje izložbeno-prodajnog sajma domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova, marmelada, likera i opreme, te sredstava za maslinarstvo i poljoprivredu. Na sajmu sudjeluju kandidati iz Francuske, Španjolske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Hrvatske.
Županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji uručena je Povelja počasnog kneza hrvatskog maslinarstva čime je, rekao je, ugodno iznenađen i počašćen. Istaknuo je da se u toj županiji provodi nekoliko mjera poticanja razvoja poljodjeljstva, a time i maslinarstva te da se svake godine djele sadnice masline, vinove loze i voćki, te se na taj način popularizira ta važna djelatnost.
“Uvijek se treba sjetiti koliko je maslinarstvo važno i da je maslinovo ulje ne samo prehrambeni artikal već i više od toga. Maslinovo ulje je gotovo pa lijek. Nažalost, proteklih desetljeća je maslinarstvo bilo zanemareno, a prije osamdesetak godina je u Hrvatskoj bilo 27 milijuna sadnica, dok je danas svega pet milijuna sadnica na cijelom hrvatskom Jadranu od čega milijun sadnica u našoj županiji. Po tim brojkama vidimo da ima još puno prostora za razvoj maslinarstva”, rekao je župan Ževrnja.
Govoreći o tome s kojim se sve problemima maslinari susreću kazao je da je to uvijek zaštita maslina od bolesti. Smatra da je danas manji problem s plasmanom ulja, ali i otkrio da neki nakupci iz Istre dolaze maslinovo ulje otkupljivati na Brač i u Marinu kod Trogira poslije ga plasirajući kao istarsko maslinovo ulje.

(Hina)