Kao efikasno rješenje u borbi protiv masovnog turizma zemlje i gradovi u svijetu počeli su povećavati cijenu turističke takse, dok su je mnoge zemlje i uvele po prvi put, piše B92.

U naredne dvije godine u Barceloni, turistička taksa će biti uvećana, navodi Euronews, pozivajući se na priopćenje gradskih vlasti.

Valencija također najavljuje uvođenje turističke takse, koja bi trebala stupiti na snagu krajem ove ili početkom naredne godine.

Iako je trebala prošle godine stupiti na snagu, turistička taksa na Tajlandu bi se trebala početi primjenjivati do kraja ove godine.

Najviše odlaganja sa primjenom turističke takse bilo je u Veneciji, a prema najnovijim najavama, primjena bi trebalo da počne početkom ljeta naredne godine.

Što se tiče naplate turističke takse za ulazak u EU, najavljeno je da će početi 2024. godine i da će iznositi sedam eura.

Zemlje u kojima se već plaća turistička taksa

Turistička taksa se u određenim zemljama, poput Grčke, Bugarske i Austrije, već naplaćuje. Također, turisti plaćaju taksu i u Belgiji, Hrvatskoj i mnogim karipskim otocima.

Ono što je zanimljivo pomenuti da u Kraljevstvu Butan turistička taksa iznosi oko 228 eura po osobi na dnevnoj razini i to u tijeku sezone, dok je u drugim periodima za nijansu niža.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay