O tome da turizam u velikim gradovima više neće biti isti kao prije svjedoče mnoge inicijative velikih gradova, od Amsterdama, Venecije, Barcelone ili Lisabona, a turizam je i jedna od tema najnovije inicijative mreže velikih gradova C40, posvećena oporavku od korona krize (Global Mayors Covid-19 Recovery Task Force).

Cilj inicijative je rekonstrukcija ekonomija velikih gradova, kako bi se povećala kvaliteta života, infrastrukture, prava građana, javno zdravlje.

Jedna od mjera kojom se želi povećati kvaliteta stanovanja je drastično ograničavanje kratkoročnog smještaja namijenjenog turistima, trend koji je zadnjih pet godina narušio tržište nekretnina u mnogim gradovima uključujući hrvatske, povećao cijene i istjerao lokalce iz njihovih domova.

Poticaji i rekonstrukcije

Najnoviji istup na ovu temu u medijima imao je gradonačelnik Lisabona, grada koji je godišnje ugošćavao oko 4 milijuna turista, i unatoč tome što se nije spominjao u medijima kao grad zagušen turizmom, patio od posljedica masovke.

Lisabon sada planira očistiti grad od prevelikog broja Airbnb-a, te otvoriti stanove za zaposlenike službi koje su se pokazale ključnim u borbi protiv Covida-19, kao što su zdravstveni djelatnici, zaposleni u školama, prometu, policiji.

“Lisabon je zadnjih godina imao veliku korist od turista, ali društvo je platilo cijenu tog razvoja. S 4 milijuna turista godišnje, pola milijuna stanovnika Lisabona bilo je ugroženo masovnim turizmom.

Mnogi radnici koji su se pokazali ključnima u ovoj pandemiji zbog turista su iseljavali iz grada, cijene nekretnina porasle su, i sada nam je prilika da se drukčije organiziramo.

Cilj nam nije zaustaviti turizam i goste, nego i njima ponuditi kvalitetniji boravak u gradu”, poručio je gradonačelnik Ferdinando Medina. Njihove mjere uključit će poticaje koje će ponuditi vlasnicima nekretnina za pretvaranje kratkoročnog u dugoročni najam.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay