Novi, jasniji način označavanja nutritivne vrijednosti namirnica imperativ je kako bi potrošači na tržištu Europske unije dobili punu informaciju o tome što zapravo kupuju

Strategijom Od polja do stola, koja je usvojena u listopadu, a koja je dio europskog zelenog plana, EU želi odgovoriti na izazove održivih prehrambenih sustava. Njome se potvrđuje neraskidiva uzajamna veza između zdravih ljudi, zdravih društava i zdravog planeta.

Tomislav Sokol, izvjestitelj Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), kaže kako su istraživanja pokazala da su potrošačima prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla.

Među proizvodima koji vape za preciznijim označavanjem podrijetla i nutritivne vrijednosti svakako je med.

‘Nije dovoljno da na mješavini meda piše samo naznaka da se radi o mješavini meda iz EU-a i trećih država. Potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. Zato sam u Strategiji pozvao na reviziju Direktive o medu, što će ojačati poziciju hrvatskih pčelara pri plasiranju našeg meda na tržište’, izjavio je Tomislav Sokol.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay