Svjedoči strašne stvari: Iz Kine su uvozili smjesu, kao cimenat, otapali ga, dodavali šećer i tako krivotvorili med!

Prema najnovijim izvješćima Svjetske pčelarske organizacije, u prošlom desetljeću zabilježen je nagli porast ponude krivotvorenog meda.

Najsigurnija kupnja svakako je izravno od medara za kojeg znate (a u malim sredinama je to teško ne znati) da ima svoje košnice i uistinu se bavi tim poslom.

Željko Butjer, poznati dubrovački medar koji je osvojio puno nagrada za svoj vrhunski med, na pitanje ima li u Hrvatskoj krivotvorenog meda, kaže:

– Ima ga sva sila! Naša inspekcija, kakva je – takva je. Vidite da na to ne obraćaju pažnju. Ima ga po butigama i po tržnicama. Puno je lažnih medova – kazuje Željko.

– Može se prepoznati na više načina – savjetuje, pa kaže:

– Svaki pravi med mora se kristalizirati na temperaturi ispod 18 stupnjeva. Ali moram reći da su se falsifikatori toliko dobro usavršili da će prosječan čovjek teško raspoznati lažni od pravog meda!

Mogu staviti u njega bilo koji miris – hoćete kadulju, hoćete vrijesak. To se izmiješa, isto kao što rade s maslinovim uljem. Teško je danas ikomu vjerovat’! – govori čovjek koji je pedeset i tri godine pčelar. Košnice uglavnom drži u Primorju, u srcu prirode i ljekovitog bilja.

– Iz Kine su uvozili ono od čega se pravi jedno popularno piće, tu neku smjesu koja je kao cimenat. Od toga se pravilo to piće. Uzimali su to naveliko, otapali i dodavali šećer i tako pravili krivotvoreni med. Kad nema meda, oni ovog daju jeftinije i o tome se radi – upozorava iskusni medar.

Pa gdje kupovati med?

– Na tržnici. Ali samo ovako: gdje se prodaje riba, pitajte gdje je dobro povrće i gdje ćeš uzeti med. Ribari će vam točno kazat’ gdje ćete uzet. Tako i kad kupujete ribu, pitajte prodavače voća i povrća u koga ćete uzet ribu – mudro zbori medar Željko, koji ima barem 50 stalnih mušterija.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay