ZAGREB, 25. kolovoza 2017. (Hina) – Bruto međunarodne pričuve HNB-a na kraju lipnja iznosile su 14 milijardi eura, što je povećanje za 513,7 milijuna u odnosu na kraj 2016., a taj iznos dovoljan je za provođenje stabilne monetarne politike, odnosno održavanje stabilnog tečaja, poručuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Povećanju bruto pričuva pridonio je neto otkup deviza, podržan deviznim intervencijama središnje banke kojima su ublaženi aprecijacijski pritisci na domaću valutu i povećane bruto međunarodne pričuve, ali i viša razina ugovorenih repo poslova u odnosu na kraj prethodne godine, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u petak.

U odnosu na svibanj, bruto međunarodne pričuve niže su za 91,8 milijuna eura ili 0,6 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 1,1 milijardu ili 8,4 posto.

Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga.

“Prema našim procjenama međunarodne pričuve će i u ovoj godini nastaviti odgovarati vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od sedam mjeseci, dok je minimalna optimalna razina tri. S druge strane, prema HNB-ovim projekcijama otplate inozemnog duga, one u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja 2017. godine”, poručuju analitičari RBA.

Zaključuju da je trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan za uspješno provođenje stabilne monetarne politike, odnosno održavanje stabilnog tečaja.

(Hina)