ZAPOŠLJAVANJE se nekad smatralo dovoljnim za uspješnu integraciju stranaca u društvo, ali Njemačka napušta takva razmišljanja.

Nakon gotovo tri godine planiranja i rasprave, njemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno sa saveznim i građanskim liderima, najavila je 100 mjera u sklopu Nacionalnog akcijskog plana za integraciju. Predviđa se uvođenje “integracijskih skauta”, svojevrsnog sustava kolegijalne potpore za pridošlice. Ideja je da njemački novaci budu mentorima stranim novacima kako nitko ne bi bio izgubljen u sustavu, piše Deutsche Welle.

Socijalna kohezija

“Stvarna socijalna kohezija zahtijeva više od odbacivanja mržnje i nasilja. Ona zahtijeva toleranciju i otvorenost”, rekla je Merkel, koja je u utorak nazočila posljednjem integracijskom summitu prije nego što će na jesenskim izborima završiti njen mandat.

Plan od 100 točaka i pet kategorija

U osnovi se plan od 100 točaka iznosi u pet kategorija, od predintegracijskih mjera poput određivanja očekivanja prije nego se osoba doseli u Njemačku, do jačanja socijalne kohezije kroz obrazovanje i društvene aktivnosti. Diskriminacija je bila jedna od glavnih tema razgovora u utorak. 

U razgovoru s novinarima u utorak, Gonca Türkeli-Dehnert, koja vodi integracijsku zakladu Deutschlandstiftung Integration, rekla je da su mnogi mladi ljudi koji dolaze u Njemačku vrlo talentirani i često govore dva jezika kao izvorni govornici, te još najmanje dva strana jezika.

“Oni ne moraju ostati u Njemačkoj i neće ostati ako ne prepoznamo ono što oni nude”, zaključila je Gonca Türkeli-Dehnert. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay