Microblink, hrvatska softverska tvrtka koja je razvila najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu i primila pojedinačno treću najveću startup investiciju u Hrvatskoj, objavila je da ima tehnologiju umjetne inteligencije koja je 50 posto brža od one Applea i Googlea.

– Temelj uspjeha kompanije je napredna AI platforma koja je u potpunosti razvijena u Hrvatskoj, a čije komponente na raznim testiranjima pokazuju da su najbolje na svijetu. Jedna od komponenti AI platforme je i izvođenje neuronskih mreža na mobilnom uređaju, a Microblinkova taj proces izvodi 50 posto brže od sličnih platformi najvećih globalnih kompanija poput Applea i Googlea – objavio je Microblink.

Jurica Cerovec, globalni izvršni direktor Microblinka za tehnologiju kaže da tehnologiju umjetne inteligencije razvijaju od 2012., a onu po kojoj su bolji od Applea i Googlea od 2015. godine.

– Mi smo od početka AI platformu razvijali za mobilne uređaje, a već 2012. smo imali tim za strojno učenje koji se fokusirao na to kako najbolje iskoristiti kamere na pametnim telefonima, povrh pukog fotografiranja – kaže Cerovec.

Dodaje da su duboke neuronske mreže direktno na mobilnim uređajima počeli koristiti 2015. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay