Države članice u ponedjeljak su konačno potvrdile novu uredbu o prikupljanju i razmjeni podataka o uslugama kratkoročnog iznajmljivanja smještaja koja će omogućiti veću preglednost iznajmljivača i njihovih nekretnina i stvoriti preduvjete za postizanje ravnoteže između turističkog i dugoročnog najma

Nova uredba trebala bi povećati transparentnost u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja i pomoći javnim tijelima da reguliraju taj sve važniji dio turističkog sektora.

Novim pravilima uvode se usklađeni zahtjevi za registraciju za iznajmljivače i nekretnine za kratkoročno iznajmljivanje, uključujući dodjelu jedinstvenog registracijskog broja koji treba prikazati na internetskim stranicama nekretnina i internetskim platformama. Iznajmljivači će dostaviti jednostavne informacije kako bi im se dodijelio registracijski broj, koji će biti potreban za pružanje usluga kratkoročnog iznajmljivanja smještaja. Internetske platforme morat će jedinstvenoj digitalnoj ulaznoj točki u državama članicama redovito dostavljati informacije o aktivnostima iznajmljivanja za svoje iznajmljivače. To će nadležnim tijelima pomoći da izrade pouzdanu statistiku i poduzmu dobro utemeljene regulatorne mjere.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Photo Mix from Pixabay