Iako je Hrvatska u zadnjih pet godina napredovala po kriteriju udjela minimalne plaće u prosječnoj plaći s 38 posto na više od 46 posto, pitanje je kolika je njezina kupovna moć, kazala je Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a).

Saborska oporba ocijenila je u četvrtak da minimalna plaća od 3400 kuna nije dostatna za dostojan život te istaknula da treba ustrajati na njezinu rastu, s čim su se složili i iz redova vladajućih.

U raspravi o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći, koje su uglavnom podržali, oporbeni zastupnici su istaknuli da je po iznosu minimalne plaće Hrvatska na začelju Europske unije.

Prosjek minimalne plaće u EU je oko 700 eura, u Sloveniji ona iznosi 1024 eura, u Irskoj 1724 eura, a Njemačkoj 1.600 eura, kazala je Vesna Vučemiović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista).

„Ne mogu se složiti sa činjenicom da možemo biti konkurentni samo ako imamo niske plaće jer to dugoročno nije održivo. Uvijek će se naći netko negdje u svijetu tko će raditi za nižu plaću”, kazala je.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay