ZAGREB, 24. veljače 2017. (Hina) – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta reagiralo je u petak na medijske napise vezano uz izvozne dozvole za robu vojne namjene, ističući da u 2016. nije izdalo ni jednu dozvolu za izvoz vojne robe u Saudijsku Arabiju te kako žele objektivnim izviješćivanjem spriječiti daljnje manipulacije u javnosti.

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u 2016. godini nije izdalo niti jednu dozvolu za  izvoz robe vojne namjene u Saudijsku Arabiju. Izvozna dozvola izdana od strane toga Ministarstva vrijedi godinu dana od datuma izdavanja, dakle slijedećih 12 mjeseci, a ne kalendarsku godinu, iz čega proizlazi da izvoz ostvaren u 2016. može biti realizacija i dijela dozvola izdanih u 2015. godini”, ističe se u priopćenju.

Podsjeća se kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dužno izraditi i Vladi RH dostaviti na prihvaćanje godišnje izvješće o izvoznim dozvolama za robu vojne namjene za 2016. godinu do 30. travnja  2017. godine, što će, kako se navodi, i napraviti.

S obzirom na duljinu razdoblja za koje su dozvole izdane i rokove pripreme Izvješća, svi vrijednosni podatci s kojima trenutno raspolaže Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta su preliminarni i još uvijek nepotpuni, naglašavaju iz Ministarstva.

Kako bi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspolagalo vjerodostojnim i točnim podacima o zatraženim, izdanim, odbijenim i realiziranim dozvolama, pravne i fizičke osobe/ obrtnici, koji obavljaju djelatnost izvoza/uvoza ili prijenosa navedenih roba i pružanja usluga, imaju zakonsku obvezu da, uz ostalo, u kumulativnom izvješću po isteku važenja dozvole pisanim putem izvijeste Ministarstvo o izvršenom izvozu/uvozu ili prijenosu te prilože odgovarajuću dokumentaciju, navodi se u priopćenju.

Na temelju tih podataka Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta radi Godišnje izvješće.

Konkretne podatke o izdanim dozvolama, kao i o izvozu robe vojne namjene, možemo komentirati kada Godišnje izvješće za 2016. godinu bude doneseno, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

 

(Hina)