ZAGREB, 4. siječnja 2017. (Hina) – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) nisu u srijedu željeli komentirati medijske napise o navodnom nezadovoljstvu Ministarstva radom te agencije, pri čemu su iz HAKOM-a odbacili tvrdnje o rastrošnosti. 

Prema pisanju medija, u kabinet premijera Andreja Plenkovića stigle su brojne pritužbe na rad predsjednika Vijeća HAKOM-a Dražena Lučića, koje je ministarstvo navodno u svom očitovanju potvrdilo. Ministarstvo je u svom očitovanju, kako se prenosi, uz ostalo potvrdilo da Lučić s njima ne surađuje, a Vladi je i predložilo da treba provesti raspravu o Lučiću i njegovu radu. To je, pišu mediji, “zapravo poruka između redaka da se Lučića smijeni”.

Iz Ministarstva su na upit Hine odgovorili kako nemaju komentar na cijelu situaciju, jer je HAKOM neovisno tijelo. “Apsolutno ne želimo ni na koji način komentirati rad HAKOM-a, a niti to smijemo s obzirom da su oni u potpunosti neovisno tijelo”, poručili su iz Ministarstva.

Ni u HAKOM-u ne žele komentirati medijske natpise. “Ne komentiramo medijske natpise. Suradnja s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture je, po mišljenju HAKOM,-a vrlo dobra”, stoji u odgovoru na upit Hine.

U medijskim se objavama proteklih dana Lučića uz ostalo proziva i zbog rastrošnosti pri čemu se primjerice spominje i kupnja kravata za poslovne partnere u vrijednosti više desetaka tisuća kuna. Član Vijeća HAKOM-a Zdravko Jukić u utorak je u izjavi za HRT ustvrdio da nije znao da se toliko kravata naručuje. “Mi nismo kompanija koja pokušava pridobiti poslovne partnere. Znači mi smo državna institucija koja svoj novac prikuplja s tržišta i ne bismo smjeli biti tako rastrošni kao što je to radio kolega Lučić”, kazao je Jukić.

No, iz HAKOM-a tvrdnje o rastrošnosti odbacuju te odgovaraju kako se u planu nabave za  2016. godinu “pod rednim brojem 82. nalazi stavka ‘pokloni s logom HAKOM-a’, a koja se odnosi na nabavu Croata tematskih kravata i rubaca s logom HAKOM-a”.

“S obzirom da HAKOM–ovi predstavnici, koji su ujedno i predstavnici Republike Hrvatske, sudjeluju u radu međunarodnih institucija i organizacija, procjena HAKOM-a je da ovakvi poslovni pokloni, koji su namijenjeni stranim izaslanstvima i suradnicima, promoviraju Hrvatsku i njen kulturni identitet”, smatraju iz HAKOM-a.

Ističu da je financijski plan HAKOM-a za 2016. donesen uz prethodnu suglasnost Vlade RH, da je plan nabave za 2016. u skladu s tim financijskim planom i Zakonom o javnoj nabavi te je javno dostupan na mrežnim stranicama agencije.

Iz HAKOM-a uz ostalo opovrgavaju i izjavu Zdravka Jukića da nije upoznat s planom nabave, jer je financijski plan za 2016. donijet bez primjedbi Vijeća HAKOM-a, čiji je Jukić član.

Agencija također ističe kako posluje pozitivno svake godine i neprekidno smanjuje svoje troškove.

“HAKOM vraća tržištu viškove ostvarene u prethodnim godinama te je do sada kroz Program potpora za razvoj širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima tržištu vraćeno oko 90 milijuna kuna planiranih sredstava. HAKOM nije korisnik državnoga proračuna i niti jednim dijelom se ne financira iz državnog proračuna”, naglašavaju iz Agencije.

(Hina)