ZAGREB, 6. ožujka 2017. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da poljoprivrednici od ponedjeljka, 6. ožujka do 15. svibnja mogu podnositi Jedinstveni zahtjev za potporu za 2017. godinu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja provode se na isti način kao dvije protekle godine (2015.-2016.) uz nekoliko novih uvjeta za ostvarivanje potpore, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivredni proizvođači ispunjavaju elektronski kroz AGRONET sustav, a podnose “papirnato” poštom ili osobno u podružnicama Agencije za plaćanja u županijama  – od danas do 15. svibnja 2017. godine. Svi koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u, pomoć mogu dobiti u podružnicama Agencije za plaćanja u županijama te ispostavama Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, podsjećaju iz Ministarstva.

Ministarstvo u priopćenju, koje je objavljeno i na internet stranicama Ministarstva i Agencije za plaćanja, detaljno obrazlaže novosti u odnosu na prethodnu godinu.

Tako podsjećaju kako će se plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima (mliječne krave, krmače, duhan i maslinovo ulje) od 2017. godine i dalje financirati, ali po pravilima odgovarajućih EU uredbi koje uređuju de-minimis potpore.

Plaćanje za mliječne krave je povećano na maksimalno 1.000 kuna po mliječnoj kravi (prošle godine 625 kuna po grlu), a kod krmača je uvedeno dodatno plaćanje od 470 kuna/krmači, ako se radi o uzgojno valjanoj životinji (prošle je godine bilo samo 530 kuna po grlu, a od ove godine ukupno 1.000 kuna po grlu).

Iz Ministarstva objašnjavaju i novosti vezane uz održavanje pašnjaka ispašom, napominjući kako je minimalna aktivnost na površinama koje su u ARKOD-u i na jedinstvenom zahtjevu 2017. evidentirane kao pašnjaci i krški pašnjaci isključivo ispaša (ne i košnja kao što je bilo lani) te moraju zadovoljiti uvjet držanja minimalnog broja uvjetnih grla (najmanje 0,3 uvjetna grla pašnih životinja na krškim odnosno 0,5 uvjetnih grla pašnih životinja na kontinentalnim pašnjacima. Prošle godine minimalni uvjet je bio 0,1 uvjetno grlo.

Poljoprivrednici koji žele ostvariti izravna plaćanja za prihvatljive površine pod sojom to će moći za površine na kojoj je soja proizvedena od certificiranog sjemena genetski nemodificirane soje u količini od najmanje 80 kilograma po hektaru (kg/ha) prijavljene površine soje, o čemu do 15. listopada 2017. trebaju dostaviti dokaze Agenciji (kopiju računa o plaćenom komercijalnom sjemenu kojeg koristi te godine ili drugi dokument kojim se može dokazati porijeklo i količina sjemena te certifikat s vreće kojeg će mu Agencija za plaćanja nakon poništavanja vratiti ili certifikat o sjemenu uz otpremnicu Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo).

Iz Ministarstva objašnjavaju i novosti vezane za dodjelu prava iz nacionalne rezerve te ističu da se kod proizvodno-vezanih plaćanja (PVP) od ove godine uvodi modifikacija iznosa sektorskih omotnica PVP. Tako se smanjuje maksimalna omotnica za šećernu repu za 1,43 milijuna eura, dok se povećavaju maksimalne omotnice za mliječne krave za 995 tisuća eura te za tov goveda za 432 tisuća eura.

Po podacima Ministarstva, omotnica PVP-a za razdoblje 2017.-2019. godišnje iznosi 64,86 milijuna eura, od čega se najveći iznos odnosi na krave u proizvodnji mlijeka (21,36 milijuna eura) te tov junadi (13,53 milijuna eura).

Postojeći kriteriji prihvatljivosti grla i hektara za PVP ostaju na snazi, uz neke izmjene, kažu u Ministarstvu.

Tako su izmjene vezane za PVP za krave u proizvodnji mlijeka da se otkupljivaču isporuči najmanje 3.500 litara (prije 3.860 litara) mlijeka po grlu godišnje ili registracija za poslovanje s hranom životinjskog podrijetla; da je grlo u sustavu kontrole mliječnosti Hrvatske poljoprivredne agencije, osim za male farme do 5 krava u proizvodnji mlijeka; te držanje grla najmanje 100 dana nakon krajnjeg roka za zakašnjele zahtjeve (do 18. rujna 2017.). Taj je zadnji uvjet o držanju grla novina i među kriterijima za PVP za krave dojilje.

Kod PVP za povrće, voće, šećernu repu i krmne proteinske uvjete novina je da nisu prihvatljive površine za koje korisnik ostvaruje potporu za prijalaznu ekološku ili ekološku proizvodnju.

Novine su i da je na listu prihvatljivih kultura za PVP za povrće dodana čičoka, a za voće pasja ruža i sibirska borovnica.

Kod proizvodno vezanih potpora za voće uvedeni su i dodatni agronomski kriteriji – za postojeće nasade je to održavanje nasada u skladu s tehnološkim smjernicama Zavoda za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za nove nasade njihovo podizanje korištenjem deklariranog sadnog materijala te u skladu s tehnološkim smjernicama Zavoda za voćarstvo.

Izmjene kod PVP za krmne proteinske usjeve je i smanjenje dosadašnjeg kriterija držanja barem 4 uvjetna grla na poljoprivrednom gospodarstvu po prihvatljivom hektaru soje na držanje barem 2 uvjetna grla po prihvatljivom hektaru soje.

(Hina)