Prvi zakon o turizmu u povijesti Hrvatske i izdašna sredstva NPOO-a – tristo milijuna eura – za turistički sektor dva su poveća zalogaja koja će obilježiti mandat ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac uoči njegova kraja. Kako nam je rekla u neformalnom razgovoru, u taj je zakon uloženo mnogo truda, razgovaralo se s mnogo stručnjaka i ona ga smatra ‘djetetom‘ svog ministarstva. Nikada turizam nije imao toliko sredstava EU-a na raspolaganju i bilo je gusto na brzinu prikupiti sve projekte u visokoj fazi pripreme te složiti bazu spremnu za stavljanje na stol Europske komisije radi pregovora. Sad još samo treba donijeti odluku o rezultatima NPOO-a, koja se nestrpljivo iščekuje, kako bi se poduzetnici što prije upustili u investicije jer, prema najavama, za njihovu realizaciju imaju nešto malo više od dvije godine. A vrijeme je već dobrano iscurilo.

Novi Zakon o turizmu napokon je predstavljen hrvatskoj javnosti. Kakve su prve reakcije i koliko će trajati da se donesu svi podzakonski akti i pravilnici prije nego što bude u punoj primijeni?

– Nacrt prijedloga Zakona o turizmu nalazi se u javnoj raspravi, koja je otvorena do 26. kolovoza. Zakon smo predstavili javnosti, cijelom sektoru na sastanku s predsjednikom i članovima Vlade te ga još kontinuirano predstavljamo po gradovima diljem Hrvatske na radnim sastancima sa županima, gradonačelnicima te direktorima turističkih zajednica s obzirom da će oni sada dobiti alat u ruke za razvoj turizma u svojim destinacijama. Sve reakcije za sada su iznimno pozitivne, mnogi su jedva dočekali ovaj Zakon, a ponosni smo što je Zakon prepoznat i na globalnoj razini te smo dobili iznimno pozitivne komentare kada smo ga u srpnju predstavili u Ujedinjenim narodima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay