Ovogodišnja bura na svjetskim tržištima kapitala odrazila se na nas.

Domaći mirovinski fondovi sve se više okreću stranim dionicama, pa ove godine zbog toga plaćaju dosta visoku cijenu s obzirom na višemjesečne turbulencije na velikim svjetskim burzama. No, dugoročno, takva bi strategija trebala polučiti dobar rezultat, smatraju stručnjaci. Od početka godine na svjetskim tržištima vlada vrlo negativan sentiment, dodatno pojačan nakon izbijanja ruske invazije na Ukrajinu.

To je izazvalo dodatni skok cijena hrane i energenata, što pak potpaljuje inflaciju. Sve je više glasova u financijskoj zajednici koji smatraju da je inflacija izvan kontrole i da su prognoze (ponajprije središnjih banaka) o njezinom smirivanju tijekom 2023. i 2024. ipak preoptimistične.

Potop od 25 posto

Od početka 2022. pa do sredine svibnja američki dionički indeks S&P 500 u minusu je 15,8 posto. No, to nije ništa prema prodajnom pritisku na tehnološkim dionicama koji se ogleda u gubitku indeksa Nasdaq od gotovo 25 posto. Mrvicu bolja situacija je u Europi s obzirom da njemački DAX za ovu godine bilježi gubitak od 12 posto dok je indeks STOXX sastavljen od 600 dionica najvećih europskih kompanija u gubitku također dvoznamenkastih 11 posto.

Koliko su dionice – u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti te rasta kamatnih stopa kako bi se zauzdala inflacija – nepopularna roba, govori i zastrašujući podatak da se vrijednost dionica u svijetu ove godine istopila za 11 bilijuna dolara. S druge strane, domaće dionice odlično odolijevaju ovoj buri na svjetskim tržištima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay