U Hrvatskoj se popravlja odnos umirovljenika i zaposlenih jer raste broj onih koji uplaćuju mirovinsko osiguranje i pada broj umirovljenika. Tako na svakog umirovljenika dođu po 1,29 čovjeka koji uplaćuju mirovinski doprinos što je najbolji omjer ove godine ali i u nekoliko posljednjih. Osiguranika je više nego u pretpandemijskoj 2019., a umirovljenika je krajem lipnja bilo 1,2 milijuna ili 5650 manje nego krajem istog lanjskog mjeseca.

Mirovinama bi trebao mnogo veći poticaj da se poprave: trenutačnih 2901 kuna prosječne smirovine ostvarene temeljem zakona o mirovinskom osiguranju u proteklih pet i pol godina porasla je za samo 479 kuna. Taj je rast bio preslab u odnosu na rast prosječnih plaća pa je udio mirovina s 42 posto kliznuo na 40,8 posto prosječne plaće.

Nije svakom isto, saborski zastupnici i članovi Vlade, mogu reći da je njima, da kucnu u drvo, u posljednjih pet i pol godina mirovina narasla za 2275 kuna na 10.300 kuna. Tako svaki od njih prosječno vrijedi tri i pol prosječne radničke mirovine.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay