Kad god se nađemo s ljudima iz poslovnog svijeta na neformalnim druženjima, kad-tad pojavi se tema o ‘teškim klijentima‘. Rasvijetlimo riječ ‘teško‘. Označava li ‘teško‘ nastojanje da se postignu bolji rezultati, zajednički rješavaju problemi ili je riječ o zamućenom odnosu među akterima koji se manifestira kao npr. nerazumijevanje sa strane klijenta ili površan rad dobavljača. I jedno i drugo simptomi su različitog shvaćanja očekivanja. Klijent ima svoja očekivanja, isto kao i što dobavljač ima svoja.

‘Što ona opet želi? Ništa ne razumije! Opet se ponaša kolerično. Smatraju li to oni da sam njihovo vlasništvo? Pa nisam njezin emocionalni otirač! Jesam li uistinu nešto pogriješio/la? Ta pitanja i izjave poznati su svima koji rade s ljudima i klijentima. Ovisno o perspektivi, je li riječ o klijentu ili dobavljaču, modus operandi uvijek je isti, nikad dovoljno vremena, cijena je ipak malo previsoka, druga strana nema potrebnog razumijevanja i naravno sama je kriva ako definirani ciljevi nisu postignuti.

Potreban je dublji uvid

Što je svim pitanjima, izjavama i mislima zajedničko? Učvršćuju tezu o ‘teškom klijentu‘ imajući pred sobom sliku jedne osobe i konflikta koji se rađa iz osobnog razgovora i prikrivene želje da se osobno naučimo bolje snalaziti. Stoga, ako očekujete članak koji će vam u pet koraka pružiti savjet za lakše ophođenje s klijentima, možda je bolje da ga prestanete čitati.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Tammy Duggan-Herd from Pixabay