Samo lani njih 555 prestalo je poslovati: ‘Ovo radi samo onaj tko je lud!’ Istovremeno su jednoglasni u stavu i kažu da je potrebno napraviti samo jedan potez – povećati otkupnu cijenu, kažu nam

‘Hrvatska nije ni na 50 posto samodostatnosti u proizvodnji mlijeka’, ukazuje na statistiku Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Pozivajući se na podatke Ministarstva poljoprivrede, ističe da je prošle godine 2988 isporučitelja proizvelo 405 milijuna kilograma mlijeka dok je godinu prije bilo 3543 isporučitelja (555 više nego lani), a proizvedeno je ukupno 428 milijuna kilograma mlijeka. Broj isporučitelja gotovo se prepolovio u odnosu na 2019., kada ih je u Hrvatskoj bilo 4687.

Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, i sam vlasnik farme s 200 muznih krava u Potnjanima, a koje dnevno proizvedu 4500 litara mlijeka, jedini problem vidi u otkupnoj cijeni. Kaže da ona u EU iznosi oko 61 eurocent, a u susjednoj Srbiji i BiH penje se i preko 70 eurocenti.

‘Hrvatska je najgora po tom pitanju. Dobijemo između 45 i 51 eurocenta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr