urban-logoModni poduzetnički izazov Frizerskog salona Urban: MONTURA UNDERGROUND / Split Fashion Destination 2015.

Nakon što se jedan od najznačajnijih modni spektakla u Splitu, Montura, tradicionalno godinama održavao u Dioklecijanovim podrumima, ovog puta bilježimo odmak iz povijesnog okruženja u suvremeni tzv. “underground”. Ovog puta mjesto održavanja je podzemna etaža splitske Spaladium Arene u subotu 29. studenog pod prigodnim nazivom Montura Underground / Split Fashion Destination 2015.

Ipak, uz sva zvučna modna imena koja i ovog puta uključuju niz poznatih i priznatih hrvatskih modnih kreatora i to redom: Modna kuća Mak, Modni studio Arileo, IDENTITY by Igor Djuga, Ivica Skoko, Ana Kujundžić, Ana Bogdan, KARIN DESIGN by Katarina Cvitković, Eleonora Tomić, Callegari talijanska škola mode i dizajna, Lokomotiva, Lana i Luka, Moda Stolnik, Ledenko, B2 Boris Banović i Twins – Begović & Štimac– novost je defile poznatog splitskog Frizerskog salona Urban vlasnika Ivice Šuljka koji već godinama samozatajno radi iza kulisa i zaslužan je za osviješteni modni izgled i styling manekenki i svih dama na svim izdanjima splitske Monture.

U tu svrhu napravili smo kratak odmak i jedan mali intervju o poduzetničkim vodama ovog priznatog dugogodišnjeg splitskog poduzetnika.

tbn-ivica-urbanIvica, kao prvo pitanje, koliko dugo ste na Monturi?

Od prve Monture – prije deset godina! Glavni kreator Monture, Tonći Šundov pozvao me na 1. splitsku Monturu i od tada kontinuirano surađujemo. Moram istaknuti da je to jedini pravi veliki modni spektakl u Splitu i svako novo izdanje mi uistinu predstavlja pravi izazov. Prava šteta je što ih nema i više. Kreativni rad je temelj – stoga podržavam modne spektakle budući da predstavljaju nove ideje i odmak od svakodnevice uz jedinstvenu priliku da mladi frizeri vide svu kreativnost i stručnost

Dugi niz godina imate otvoren obrt u Splitu, s kojim se nedaćama susrećete kao poduzetnik?

Moram priznati da je imam isti staž u Splitu kao i Montura: 10 godina. Prije toga radio sam godinu i pol rada u Zagrebu i 8 godina u Njemačkoj. Ako pričamo o nedaćama: istina jest da je prisutan niz administrativnih zavrzlama, novih poreznih opterećenja i obveza međutim uvijek je prisutan i duh kreativnosti i upornost da kvaliteta uvijek bude na visokoj razini. Temeljni preduvjet za uspjeh zasigurno leži u nizu edukacija na europskim adresama kao što su: London, Berlin, Pariz ali i kontinuiranom rad koji je vidljiv u zadovoljstvu klijenata. Zajedno sa svojim timom uvijek se trudim postići zadovoljstvo klijenta. Jer klijenti su uvijek na kraju najvažniji!

Konkurencija je sigurno velika. Kako prevladavate izazove?

Problem predstavljaju novi mali saloni koji konkuriraju cijenom ali ne i kvalitetom kako proizvoda tako i usluge ali gotovo uviijek budu kratkog daha. Sam kontinuitet salona sam po sebi dovojno govori kao i broj narudžbi prema danima gdje se morate naručiti i po sedam dana unaprijed. S ponosom mogu istaknuti i mlade kolegice koje su nakon dugogodišnjeg rada i mog mentorstva otvorile vlastite uspješne salone – to me i osobno veseli i ispunjava.

I koje se Vaše poruke i savjeti mladim frizerima koji se tek odlučuju za poduzetnički pothvat?

Edukacija i edukacija! A iznad svega kreativnost i želja za učenjem!

S ovim kratkim razgovorom zaista nema bolje najave od “poduzetničkog duha” koji i ove godine dovodi još jednom pravi modni spektakl u ‘naš lipi grad pod Marjanom’ stoga vas pozivamo na još jedna Montura Underground Fashion Destination 2015. kako bi uživali u prekrasnim kreacijama naših poznatih modnih imena i pronađite si vlastitu novu “monturu” za predstojeću sezonu.

Foto: Terracon Business News, Montura Split Fashion Destination Facebook

Doc. dr. sc. Marija Boban