Hrvatsko članstvo u međunarodnim institucijama donosi niz prednosti, ali ujedno predstavlja i značajan trošak. Pregledali smo najveće stavke u proračunu.

Samo članarina u EU za 2023. iznosi 662 milijuna eura (6,1 posto više nego ove godine). Još 94 milijuna eura platit ćemo dogodine za članstvo u međunarodnim financijskim institucijama. Razlika od 90-ak milijuna odnosi se na povećanja kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članstva u Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci (AIIB), nadopune sredstava Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA), te novi trošak, očekivana uplata u članski kapital po ostvarenju članstva u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM).

Članarina u ESM-u, koji omogućuje državama eurozone izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta odnijet će po 83,8 milijuna kuna u narednih pet godina, ukupno 419,05 milijuna eura. I to nije sve, jer je tu uračunata i olakšica koja se odnosi na prvih 12 godina članstva,  a istječe početkom 2035, kad će trebati uplatiti još 236 milijuna eura. Dakle, samo članarina za ulazak u eurozonu, odnosno u ESM stajat će nas 655 milijuna eura! Nadajmo se da će nam se isplatiti.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay