Zašto je poskupilo domaće vino, ulje, pivo… Oli su ruske proizvodnje?

Dok traje opskrba, cijene na policama se minjaju brže nego vrime u veljači. Šta je bilo deset sad je petnaest. Ma mogu razumit da je poskupija plin jer Rusi zavrću špine. Mada… koliko se zna još ništa nisu zavrnili. Ali zbog čega su krešile napolitanke, kojima na paku piše da su proizvedene u deseti misec prošle godine?! Zbog čega je poskupilo domaće vino, ulje, pivo. Ol su ruske proizvodnje? Zašto struja? Ol nemamo svoje hidrocentrale, ventilatore na svakome brigu i plinski terminal na sjevernome Jadranu? Prilike beru jagode… Tako je i s ovin. Još ničega nije nestalo na veletržištima, a u maloprodaji cijene skaču.

I još je nešto tu sumnjivo: Amerika i Evropa udrile su Ruse sankcijama, ne bi li ih umeli glađu i skupoćon, a u manje od sedmicu dana baš je u Europi sve poskupilo! Umisto da zatuče Ruse, kriza mlati po nama! Ko to more razumit? Možda jedino Kinezi, oni malo šute jer znaju da će trgovine uvik bit. A kako je Evropa svoju industriju pripustila Kini ima i trideset godina, a energiju plaćamo Rusiji, možeš zamislit scenarija. Ostali smo na tuki ako se diktatorima ćefne.

Najmodernija rič koju danas ka uzrok krize svega spominju ekonomisti je “poremećaj na tržištu”. Pa sad ti financijski nepismeni mali patuljče mozgaj šta to može bit. Kakvi je to poremećaj ako su cijene nafte pale a u Hrvatskoj benzin poskupija do istorijskih visina. Vidiš ankete po televiziji, vataju ove šta čekaju u redu po pumpama, ne bi li ušparali dvadesetak kuna. Znaju za ovu igru, kažu da znaju, i vele: “To je Hrvatska, uvik je to tako. Šta možemo.” I šlus. Mi tu ništa ne možemo.

Tako se u nas rješavaju stvari. Kad je bila pobuna protiv cijepljenja u žilu, deseci iljada pobunjenika je bilo na nogama s transparentima u rukama. Kad te cijepe u mozak i takujin – nigdi nikoga.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr