RIM, 30. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Talijanska banka Monte de Paschi di Siena, koju se država sprema sanirati, planira u sljedećoj godini izdati dužničke papire u vrijednosti 15 milijardi eura kako bi povratila likvidnost te pojačala povjerenje ulagača, izvijestili su u petak talijanski mediji.

Prema pisanju lista La Repubblica, Monte dei Paschi izdat će dužničke papire u obliku obveznica i komercijalnih zapisa. Trećina duga imala bi kratkoročno dospijeće, dok bi ostatak dospijevao na naplatu u roku od tri godine, dodaje se.

Prodaje dužničkih papira bit će podržane državnim jamstvima u sklopu plana za jačanje likvidnosti posrnulih banaka koji je Europska komisija produljila za šest mjeseci.

Po pravilima EU o državnim potporama, banke s nedostatnim kapitalom ne mogu koristiti opće programe potpore likvidnosti, što znači da Komisija donosi odluke od slučaja do slučaja, kao što je učinila i u slučaju Monte di Paschi.

U banci nisu odmah bili dostupni za komentar medijskih napisa.

Monte dei Paschi, najstarija banka na svijetu i treća po veličini u Italiji, morala je zatražiti pomoć države nakon neuspjelog pokušaja prikupljanja svježeg kapitala.

U ponedjeljak su objavili kako im po procjeni Europske središnje banke (ECB) manjka 8,8 milijardi eura kapitala. Sami su pak procijenili da im treba oko pet milijardi eura.

Talijansko ministarstvo financija možda će morati izdvojiti oko 6,6 milijardi eura za spas banke, uključujući i dvije milijarde eura namijenjene isplati oko 40 tisuća privatnih vlasnika obveznica, priopćila je u četvrtak talijanska središnja banka. Ostatak iznosa bit će pribavljen prisilnom konverzijom obveznica s nižim prioritetom naplate u dionice.

(Hina)