Bi li nas novi lockdown sve pomeo?

Dotukao ekonomiju, uništio ugostitelje, zaprijetio ionako tanašnom standardu hrvatskih građana. Na mala vrata u zemlju uveo inflaciju. Ima li Hrvatska, naposljetku, uopće financijske snage to sve preživjeti?

Poduzetnik i investitor Saša Cvetojević smatra da financijske snage možda i ima. Ali je siguran da će se posljedice odraziti na budućnost svih u zemlji.

– Država uvijek nađe način da se negdje zaduži i nešto preraspodjeli, ali pitanje je hoće li poduzetnici i građani imati snage to preživjeti. Nemaju svi, to je sigurno – upozorava Cvetojević. Država kontrolira tijek novca i zato joj je, smatra naš sugovornik, lakše. To je pokazalo, podsjeća on, i iskustvo krizne 2008. godine, kao i prošlogodišnji lockdown.

DOVOLJNO HRANE

– Država s javnim sektorom, ministarstvima, agencijama i uredima može izdržati sedam lockdowna. Većina nas u privatnom sektoru neće moći preživjeti novo zatvaranje. To će nas dotući – procjenjuje Cvetojević.

Makroekonomist prof. dr. Ljubo Jurčić smatra da pravo pitanje nije ima li hrvatska ekonomija snage preživjeti još jedan lockdown, nego koliko će ona nakon njega nisko pasti.

Problem Hrvatske je, prema njegovu mišljenju, što nema dovoljno vlastite proizvodnje da u nekom takvom novom lockdownu na europskoj i svjetskoj razini osigura dovoljno hrane za svoje stanovnike.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay