‘Litij će biti pet puta traženiji od nafte i plina, to je dobar znak’

Europa je čvrsto odlučila postupno se odmaknuti od Rusije, države koja je dosad isporučivala Europi 40 posto prirodnog plina. Međutim Europska unija je nakon ruske invazije na Ukrajinu odlučila tome stati na kraj, unatoč teškim posljedicama za gospodarstvo i građanstvo nakon uvedenih sankcija Rusiji, a s time i energetske krize. Čini se da su nafta i plin tek početak jer je novi cilj Europe neovisnost i kada je riječ o rijetkim mineralima

Naime treća točka govora predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu odnosila se na mala i srednja poduzeća te europsku industriju. Von der Leyen se usredotočila na izradu čipova za virtualnu stvarnost i ćelija za solarne ploče, ustvrdivši da je pristup sirovinama ‘ključan za uspjeh europske transformacije u održivo i digitalno gospodarstvo’.

‘Litij i rijetki minerali uskoro će biti važniji od nafte i plina. Naša će se potreba za rijetkim mineralima do 2030. upeterostručiti. To je dobar znak jer nam pokazuje koliko europski zeleni plan brzo napreduje. Jedino je problem to što trenutačno gotovo cijelim tržištem vlada samo jedna zemlja‘, istaknula je predsjednica EK Ursula von der Leyen. Naime mnoge sirovine koje Europska komisija smatra kritičnima prvenstveno se iskopavaju u Kini, u kojoj se proizvodi 90 posto rijetkih materijala i 60 posto litija.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr