I prije pandemije digitalizacija je počela prekrajati način na koji neke djelatnosti i neki zaposlenici rade, no virus je cijelu stvar doslovno katapultirao. To se ponajviše ogleda u velikom porastu rada na daljinu (od kuće), pojavi platformskog rada, uvođenju drugih tehnoloških mogućnosti u poslovanje, donošenju novih EU direktiva, ali i potrebi gotovo svakodnevnog prilagođavanja i poslodavca i radnika dinamičnom okruženju. Kao i uvijek, praksa je brža od zakonskih okvira koji bi takvo novo normalno trebali regulirati. Novi je Zakon upravo skrojen, no vjerojatno ovakav neće zaživjeti, jer je na ogledu socijalnim partnerima, a oni imaju podosta primjedbi. Najveći su problem (ne)fleksibilnost, sve češći rad na određeno, definiranje platformskog rada.   

UGP-a kratko kažu da prijedlog novog Zakona o radu ne donosi nikakve bitnije promjene osim odredbi o onome što se već i samo reguliralo, poput rada od kuće (dosad s internim Pravilnikom).

– To je, smatramo, bilo dovoljno, ionako smo preregulirano društvo u svakom segmentu. Samim time mislimo i da nije bilo potrebe za novim zakonom samo u svrhu reguliranja platformskog rada, dok neke druge bitne stvari opet nisu ni spomenute. Kada je riječ o drugim stvarima mišljenja smo da nije problem samo ZOR nego cjelokupno radno zakonodavstvo. Tako, recimo, treba definirati da poslodavac plaća samo prva tri ili pet dana bolovanja, a također bi trebalo ZOR-om biti definirano da se rad nedjeljom i praznikom plaća 20 ili 30 posto više bez limitiranja rada nedjeljom, što smatramo iznimno lošim populističkim potezom, bez ikakvog ekonomskog opravdanog razloga. UGP je dostavio svoje prijedloge unutar navedenog savjetovanja koji su u skladu s ovim odgovorima – zaključuju.

Iz HUP-a dodatno pojašnjavaju kako je radno-pravno područje uređeno kroz barem 24 zakona i više od 50 podzakonskih propisa i zbog toga su u velikoj mjeri komplicirani poslodavcima za praćenje. To se posebno odnosi na male poslodavce koji nemaju posebnu pravnu službu ili odjel za ljudske resurse.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay