Zakonskim izmjenama koje se pripremaju s ciljem poboljšanja uvjeta za uvoz strane radne snage MUP planira ojačati i nadzor poslodavaca postavljanjem novih uvjeta poput uvođenja omjera između broja domaćih i stranih radnika.

Promjenama koje se najavljuju već duže vrijeme trebalo bi se bolje regulirati i nadzirati poslodavci, ali uvode se i kontrole kvalitete radne snage koju poslodavci uvoze.

Dodatno će, poručuju, provjeravati poslodavce i uvjete rada koje nude, kako bi se uvjerili da se radi o urednim poslodavcima. MUP poručuje i da će pojačati nadzor poslodavaca kako bi detektirali one koji “zloupotrebljavaju sustav” i tako su nelojalna tržišna konkurencija, a s ciljem da se takvi poslodavci isključe iz sustava zapošljavanja.

Planira se i uvođenje ograničenja broja zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola po poslodavcu, sukladno veličini poslodavca i njegovim realnim potrebama za zapošljavanje. Time se žele izbjeći situacije u kojima pojedine tvrtke podnose veliki broj zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, a posebice kod onih pravnih osoba koje su ciljano osnovane radi uvoza radne snage, ističu. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by An SiYu from Pixabay