S drugom polovicom kolovoza i za izvršnu vlast polako kreće novi, jesenski ciklus aktivnosti koje će ovaj put zasigurno imati i pečat “superizborne” godine. Ministre uskoro čekaju pripreme za rebalans ovogodišnjeg i izradu planova proračuna za “superizbornu” 2024. Vlada je, među ostalim, za jesen najavila i novi paket mjera za ublažavanje utjecaja rasta cijena na građane i gospodarstvo.

Dio privremenih mjera iz Vladina travanjskog paketa donesen je s trajanjem do kraja ožujka iduće godine, ali dio ih traje samo do rujna, a ministar financija Marko Pimorac još prilikom svibanjskog rebalansa rekao je kako će se po potrebi, donijeti i nove.

Izazovna zadaća bit će i donošenje novog zakona o plaćama do kraja godine koje bi, prema najavama resornog ministra Marina Piletića, trebao biti sveobuhvatno rješenje za problem niskih plaća u državnim i javnim službama. Sindikati su ovoljetnim sporazumima samo umireni, a predstojeća godina izbora nije bez utjecaja na pregovaračke pozicije, pa ni novi zakon nije tek stvar broja ruku u Saboru. Ukratko, proračun će biti pod pojačanim pritiskom. Za Vladu je u tom smislu svakako olakotna okolnost solidno stanje javnih financija.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay