I kod novih kreditnih poslova i kod štednje u kolovozu nešto jači rast kamatnih stopa.

Povećanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke sve se intenzivnije prenosi i na domaće uvjete financiranja, konstatirali su analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijem Biltenu.

Prosječne kamate postepeno se povećavaju i na nove kreditne poslove i na depozitne, pri čemu je rast kamata kod oročenja sad izraženiji u poslovanju sa stanovništvom, gdje je prijenos kamata od početka ECB-ova ciklusa podizanja ključnih kamatnjaka bio sporiji.

Na tom tragu su i promjene standardne ponude za oročenja građana u Zagrebačkoj banci. Vodeća banka na domaćem tržištu početkom ovog mjeseca se pridružila konkurenciji koja je kamate na oročenja s više-manje “nulte stope” podigla već nešto ranije.

I u slučaju Zabe vidljivo je da je fokus pritom u prvom redu na kraće ročnosti depozita. Tako je u standardnoj ponudi (Favorit štednja) za oročenja građana na rok između 6 mjeseci i godinu dana efektivna stopa Zabe odnedavno 2,1 posto, dok za štednju oročenu na više od godine dana (do četiri godine) iznosi 1 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay