Više od desetak najvećih svjetskih tehnoloških tvrtki suočit će se s dosad neviđenim pravnim nadzorom nakon stupanja na snagu Zakona o digitalnim uslugama Europske unije, s novim pravilima o moderiranju sadržaja, privatnosti korisnika i transparentnosti.

Diljem Unije internetski divovi – uključujući Facebook i Instagram tvrtke Meta Platforms, videoaplikaciju TikTok u kineskom vlasništvu i pregršt Googleovih usluga – prilagođavaju se novim obvezama, uključujući sprječavanje štetnih sadržaja od širenja, zabrane ili ograničavanja određenih praksi ciljanja korisnika i dijeljenja nekih internih podataka s regulatorima i povezanim istraživačima.

Za sada se pravila odnose samo na 19 najvećih platformi online, onih s više od 45 milijuna korisnika na području Unije. Od sredine veljače iduće godine, međutim, odredbe zakona vrijedit će za razne platforme online, bez obzira na veličinu.

Svaka tvrtka za koju se utvrdi da krši Zakon o digitalnim uslugama može biti oglobljena u iznosu do šest posto svog globalnog prometa, a višestrukim prekršiteljima može biti zabranjeno poslovanje u Europi.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay