Skori dolazak cjepiva protiv Covida-19 potaknuo je na rast svjetske burze. Pozitivan trend vidljiv je od kraja listopada pa sve do danas

Nade u cjepivo oživile su apetit investitora za zrakoplovne tvrtke, hotele, energetske tvrtke i druge firme koje su najteže pogođene pandemijom.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao jedan posto, na 30.218 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na 3.699 bodova, a Nasdaq 2,1 posto, na 12.464 boda.

Sva tri indeksa dosegnula su rekordne razine jer ulagači očekuju da će se primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

I na većini europskih burzi cijene dionica prošloga tjedna su porasle, peti tjedan zaredom. Londonski indeks FTSE ojačao je 2,9 posto, na 6.550 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.609 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak 0,3 posto, na 13.298 bodova.

Na Tokijskoj je burzi indeks Nikkei porastao 0,4 posto, na 26.751 bod.

Financial Times piše kako je u studenom gotovo svaka velika američka brokerska kuća imala problema s trgovanjem te je velika navala preko interneta rušila njihove web stranice.

‘Prekretnica je cjepivo. Ljudi su se nadali, ali kad su se pojavili dokazi o učinkovitosti cjepiva koji su bili bolji od očekivanog, zavladao je optimizam’, rekao je Peter Oppenheimer, glavni globalni strateg za kapital u Goldman Sachsu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay