Uvoz dijamanata iz Rusije do sad je uspješno izbjegao sve krugove sankcija Bruxellesa. Bez obzira na bijes Ukrajine i njezinih pristaša u EU, Belgija oklijeva zabraniti trgovinu s ruskim dijamantima jer bi to bio ozbiljan udarac gradu Antwerpenu, najvećem svjetskom središtu trgovine dragim kamenjem. Ipak, čini se kako će se to promijeniti

Više od 85 posto neobrađenih dijamanata iz čitavog svijeta prođe kroz Antwerpen. U drugi po veličini grad Belgije slijeva se drago kamenje iz dalekih rudnika Bocvane, Kanade, Južne Afrike, Angole – i Rusije.

Drago kamenje se uvozi u EU iako je ruska kompanija za rudarenje dijamanata Alrosa pod kontrolom države. Rusija i Jakutija, golema sjevernosibirska regija u kojoj se nalazi većina rudnika tvrtke, zajedno posjeduju 66 posto Alrose.

Ekonomski rat Zapada protiv Rusije već je ozbiljno pogodio rusku trgovinu dijamantima u Antwerpenu. Međutim, neobrađeni ruski dijamanti preusmjeravaju se na druga tržišta dijamanata i opet se vraćaju izbrušeni i ispoliorani na Zapad.

Zbog toga Belgija radi s partnerima na uvođenju posebnog sustava sljedivosti za dijamante

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay