HAKOM, u ime Republike Hrvatske, kao članice ITU-a („International Telecommunication Union“), se po prvi put 2015. priključio obilježavanju „Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u“ („International Girls in ICT Day“). Obilježavanje ovog dana započelo je na inicijativu ITU-a i do danas obilježeno je u više od 140 zemalja diljem svijeta.

 

U okviru ovog dana, koji se obilježava četvrtog četvrtka u travnju svake godine, HAKOM i ove godine nastavlja s aktivnostima kako bi još više podigli svijest među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi ICT sektor. Cjelokupan projekt pokrenut od strane HAKOM-a u suradnji sa partnerima projekta tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, predviđa aktivnosti u toku cijele godine, a održavanje centralnog događaja predviđa se za 28. travnja 2016., na sam dan obilježavanja i diljem svijeta. Podržavanjem ove inicijative, HAKOM vidi kao priliku ujedinjavanja snaga svih čimbenika u Republici Hrvatskoj koji potiču ovu i slične inicijative vezane uz STEM i ICT zanimanja.

Prema mnogobrojnim istraživanjima upravo je osnovnoškolsko obrazovanje ključ u određivanju budućeg smjera obrazovanja, a promicanjem ICT zanimanja želimo potaknuti usmjeravanje djece već u najranijoj dobi, posebice djevojčica predškolske i osnovnoškolske dobi razvoju informatičkih vještina, podižući im tehničko samopouzdanje i kompetencije, s krajnjim ciljem njihovog odabira profesije i zaposlenja u ICT sektoru.

Svakodnevno okružene brojnim predrasudama i stereotipima, bilo da su vezani uz spol, dob, seksualnu orijentaciju ili odabrani studij, mlade djevojke i žene u Hrvatskoj, a i diljem svijeta svoj osobni interes iskazuju prema zanimanjima koja ne uključuju ICT. Potaknuti navedenom činjenicom, želimo doprinijeti promjeni percepcije, promovirajući važnost ravnopravnog sudjelovanja žena u informacijsko-komunikacijskom sektoru te potaknuti aktivnosti usmjerene popularizaciji zapošljavanja većeg broja žena u ovom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Ove godine će se centralna svečanost održati 28. travnja 2016. u Esplanade hotelu u Zagrebu, u sklopu koje će biti održana panel rasprava pod nazivom Digitalno mi dobro stoji – važnost edukacije od najranije dobi. Istraživanja su pokazala da je upravo edukacija od najranije dobi, kroz učenje, igru i zabavu, ključna za poticanje mladih, ne samo djevojaka, na odabir karijere i profesionalnog poziva u tehničkim i prirodoslovnim područjima. Udio djevojaka u ICT sektoru je izrazito mali i djevojke se tradicionalno češće odlučuju za neka druga zanimanja, iako je riječ o vrlo atraktivnom i perspektivnom sektoru. Stoga će ovaj okrugli stol biti posvećen temama vezanim uz važnosti edukacije od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav, tako i kroz različite dodatne, izvannastavne aktivnosti. Poseban naglasak će biti na ulozi industrije u promicanju ICT sektora među mladima, odnosno što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) za budući odabir karijere / profesionalnog poziva u području ICT-a.

Prije početka panel rasprave publici će se obratiti Predsjednik Vijeća HAKOM-a, dr.sc. Dražen Lučić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gospođa Višnja Ljubičić, dipl. iur te Zrinka Makovac, koordinatorica inicijative „e-skills for Jobs“.

U panel raspravi će sudjelovati Vedrana Miholić, (direktorica prodaje CROZ-a), prof. dr. sc. Željka Car (FER), doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet u Splitu), gđa. Katija Rak (IBM) te dr. sc. Ana Sović Kržić (FER / projekt ŠUZA).

 

Više o samom projektu možete pronaći na poveznici http://girlsinict.org/, a planiranim aktivnostima na poveznicama https://www.facebook.com/CroGirlsICT/?fref=ts i https://www.hakom.hr/default.aspx?id=2582

Izvor: HAKOM -službene stranice / https://www.hakom.hr/default.aspx?id=7691