Mali hoteli posebna su ponuda u hrvatskom turizmu i njihova kvaliteta je itekako prepoznata. Zato smo u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurali milijardu kuna za koje će moći konkurirati vlasnici malih hotela za unaprjeđenje postojeće ponude, izgradnju novih hotela i diverzifikaciju ponude – kaže ministrica Brnjac

– Ponude za kojima postoji veća potražnja su one u kojima se podrazumijeva veća sigurnost i socijalno distanciranje. Kada govorimo o smještaju, riječ je kućama za odmor, kampovima i ponudama u nautičkom turizmu. Pri tome je važno istaknuti kako je hotelijerski sektor zaista poduzimao sve mjere kako bi se naši gosti osjećali sigurno, a što je rezultiralo time da danas imamo i u tom smještajnom segmentu odlične rezultate. Naime, u ovoj godini hotelski sektor ima rast noćenja od više od 90 posto, što govori puno o tome kako i taj segment ponude u ovoj godini puno kvalitetnije posluje u odnosu na proteklu godinu. 

Mali se hotelijeri često žale na privatne iznajmljivače koji imaju više apartmanskih jedinica, jer su im oni neka vrsta nelojalne konkurencije. Naime, vlasnici obiteljskih hotela, za razliku od privatnih iznajmljivača, nisu tzv. paušalisti, nego obveznici PDV-a, pa teško mogu konkurirati cijenama privatnim iznajmljivačima koji imaju šest i više apartmana?

– To su dva različita segmenta naše smještajne ponude. Hrvatska je prepoznata po dobrim domaćinima u privatnom smještaju, ali i kvalitetnim hotelima. Činjenica jest da trebamo ulagati u kvalitetu i u jednom i drugom segmentu. Kada je riječ o iznajmljivačima, trebamo poticati ulaganje u dodatne sadržaje, objekte više kategorije (4 i 5*) i kuće za odmor, koje su se u ovim okolnostima pandemije pokazale vrlo traženima, na obali kao i u zaleđu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay