Eurostat je objavio svoje izvješće o korištenju obnovljivih izvora energije u sektoru prometa za 2022. godinu. Prema njihovim podacima, udio obnovljivih izvora energije dosegao je 9,6% na razini Europske unije, što predstavlja povećanje od 0,5 postotnih bodova u usporedbi s 2021. godinom, ali je i dalje 0,7 postotnih bodova ispod dosad najviše razine dosegnute 2020. godine.

Analitičari iz toga zaključuju da je potrebno uložiti dodatne napore da bi se ostvario cilj iz EU direktive o promicanju energije iz obnovljivih izvora, koji kaže da do 2030. godine udio obnovljivih izvora u prometu mora iznositi 29%.

Najgori i s najvećim padom

Očekivati ostvarenje prvog cilja za sada je izgledno samo u nordijskim zemljama. Švedska je s 2022. godine ostvarenih 29,2% već ispunila taj cilj, osam godina prije roka, a na dobrom putu je još samo Finska, s 18,8%.

Na sasvim drugom kraju ljestvice nalazi se Hrvatska – u našoj zemlji udio obnovljivih izvora u prometu je tek 2,4%. U našem su društvu na začelju još i Latvija (3,1%) te Grčka (4,1%).

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.bug.hr

Image by frimufilms on Freepik